Øf fra en sur gammel gimpe.

Mildred...
HA! Designs – Artbyheather via Foter.com / CC BY-NC-ND

Hvordan får man sin bog gjort synlig, når man kommer fra et lille forlag, og pengene er små?

Boghandlerne er ikke vilde med de odds, man som selvudgiver og mikroforlag kan tilbyde.
Det er svært at hamle op med de store forlags dumpingpriser. Desværre sælger de samme forlag ofte deres mindre kendte forfatteres bøger med op til 50% rabat i butikkerne. Det vil sige, at boghandlen tager halvdelen af bogens udsalgspris, og forlaget får så den anden halvdel, som skal dække ikke bare porto (til eksempel tager Post Danmark hele 44,- i fragt for min bog!), men også moms, trykudgifter og igen fragt til trykkeriet. Så hvor meget efterlader det til forlaget, hvis bogen bliver sat til blot 200 kr. i butikken? (Jeg nævner slet ikke forfatterens royalty her, det er for pinligt.)

For de store forlag betyder alt dette mindre. Deres penge bliver hevet hjem på de danske og udenlandske bestsellere, som folk gerne giver både 300 og 400 kr. for. Her er rabatten hos boghandleren til gengæld en helt anden og meget lavere end de 50%, skulle jeg hilse at sige, men for de meget små forlag er der ikke meget at gøre, de må sige tak, men nej tak, hvis en butik insisterer på disse høje rabatter.

Så boghandlerne er rigtig svære at komme i nærheden af, men lad det ikke afskrække dig. Der findes boghandlere, som godt ved dette, og som gerne vil hjælpe, især hvis man er en lokal forfatter.

Men så er der jo biblioteket med deres bibliotekspenge, som hvert år uddeles til forfattere efter nogle fastsatte kriterier. Mange etablerede forfattere lever af disse penge, så de kan skrive på fuld tid. Det er naturligvis også det, alle vi andre drømmer om – de 99,99999%, der ikke opfylder kriterierne.
Og det bliver ikke lettere at komme igennem nåleøjet. Netop nu er der blevet indført et stop for lektørudtalelser til selvudgivere og små forlag fra bibliotekernes side. En lektørudtalelse kommer fra Dansk BiblioteksCenter, hvor en række bibliotekarer påtager sig at læse de bøger igennem, som bliver stillet til rådighed for borgerne på bibliotekerne. Dette personale kommer så med en bedømmelse om, hvorvidt materialet er af en sådan kvalitet, at de vil anbefale bibliotekerne at bestille dem hjem.
Med dette tiltag, vil det sige, at hvis man ikke kommer fra de store etablerede forlag, så kan man ikke blive synliggjort over for bibliotekarerne, og éns bog vil derfor ikke blive bestilt hjem, med mindre en låner decideret spørger efter den. Der er ydermere en acceptabel ventetid på 2 år for en reserveret titel, så bibliotekerne behøver ikke købe titlen hjem. I stedet har de personale ansat til at eskortere bøgerne frem og tilbage mellem bibliotekerne.

Så biblioteket er heller ikke vejen frem.
Hvad er der så tilbage? De sociale medier!

Hvis man tror at det kun drejer sig om at skrive en historie, så tro om igen. Der skal appelleres og bejles til læserne gennem alle de sociale medier, så meget som man overhovedet kan overkomme.

Hjemmeside – En side der viser, hvem forfatteren er, og hvilke bøger man skriver. Der skal virkelig kæles for denne side. Hvis man ikke har teknisk snilde, så må man ud og finde hjælp til dette. Har man ingen venner eller kender én, som kender én, så er man screwed, for så er det pengepungen der bestemmer. Men pyt, man tjener jo kassen som forfatter.

Facebookside – En side kun om forfatterskabet og udgivelserne. Sidegevinst er, at alle éns venner på egen private FB-side ikke afvenner én, når de efterhånden bliver trætte af alle opdateringerne om den skide bog.

Blog, Instagram, Twitter, g+ og hvad de alle sammen nu hedder. Sign up, og kom i gang med de hashtags.

Der skal et nyt afsnit til de to næste muligheder, for de er nok de vigtigste.

Bogbloggere – Helt almindelige mennesker, der elsker at læse bøger, som anmelder disse, så andre læsere kan overskue bogsyndfloden. Det er virkelig en nyttig og også ret sjov måde at få synliggjort sin bog på, for her når man ud til til den læser, som repræsenterer éns målgruppe.
De fleste bloggere er faktisk grundige og konstruktive i deres kritik, men der er to typer bloggere, som man ikke vil løbe ind i:
Dem som ikke er helt objektive. Læg mærke til, om ét enkelt forlag er overvejende repræsenteret, for disse bøger får ofte urealistisk mange stjerner i forhold til andre udgivelser. Så hop videre, hvis du ønsker en fair anmeldelse.
Og så er der dem, som simpelthen ikke har pli til at overholde den aftale, man har indgået. Det er virkelig trist, når man sender dem sin bog GRATIS, og så gider de ikke engang melde tilbage, hvis de alligevel ikke læser den. Denne type kan man ikke gardere sig imod; der må man bare trække på skuldrene og skrive det bag øret, så man i det mindste ikke anbefaler dem til sine forfatterkollegaer.

Og dette bringer mig så videre til det sidste, og for mig, vigtigste punkt:
Forfatterkollegaerne. Det er overraskende, hvor imødekommende og hjælpsomme alle er i dette miljø. Der er ingen konkurrencementalitet, for hey, læserne kan godt tygge sig igennem mere end én bog i løbet af deres levetid. Det er fantastisk at kunne sparre med andre, dele erfaringer, anbefale hinandens udgivelser og happenings på de sociale medier. Det skaber synlighed ud over éns egne medieprofiler, bidrager til øget aktivitet på disse profiler og ligeså for kollegaerne.

Dette er min julehilsen til alle, som har med bøger at gøre.

Kære forfattere, tænk jer om. Det er dejligt at få udgivet sin bog, men hårdt arbejde.
Kære boghandlere, tag en chance en gang imellem, lad være med kun at sælge slik og malebøger.
Kære bogbloggere, tak for jeres samarbejde, bevar integriteten og lad jer ikke manipulere, de små forlag har også gode bøger som fortjener en anmeldelse.
Kære kulturminister, få nu et fair system. Lad nu kvalitet være omdrejningspunktet, for store forlag udgiver faktisk også uinteressante, dårligt redigerede tekster.
Kære forfatterkollegaer. Tak. You’re awesome!

Kære dig, tænk dig om, når du køber/låner bøger. Prøv at lede efter de små forlag, for du bliver garanteret overrasket over, hvor godt et stykke håndværk, du sidder med. Del din erfaring, så andre kan få glæde af den gode bog, du har læst. Det er dig, vi forfattere skriver til, og som du kan se, så er det dig som hjælper os frem og det er din positive respons som får os til at skrive endnu mere.

Rigtig god jul og godt nytår.

Facebook Comments Box
Facebooktwitterpinterestyoutubeinstagram

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.